Colruyt Group onder druk door dalend marktaandeel

De Colruyt-winkels moesten als gevolg van de coronacrisis marktaandeel prijsgeven, blijkt uit de jaarcijfers van Colruyt Group. De omzet haalt de kaap van de tien miljard euro net niet en de winstverwachtingen zijn erg onzeker.

 

Voedingswinkels geven terrein prijs

De omzet van Colruyt Group steeg in het gebroken boekjaar 2020/21 met 3,7 procent tot meer dan 9,9 miljard euro. Dat is iets minder dan analisten hadden verwacht. Exclusief brandstoffen bedroeg de omzetstijging 6,4 procent – Dats zag de omzet namelijk flink terugvallen, met meer dan 25 procent. De brutowinstmarge steeg tot 28,1% van de omzet, onder andere dank zij een lagere promotiedruk. Maar ook de kosten stegen, als gevolg van de coronamaatregelen en andere investeringen. Beide trends neutraliseren elkaar. Het nettoresultaat landt op 385 miljoen euro of 3,9% van de omzet – dat is exclusief de meerwaarde die de groep kon boeken door de inbreng van Eoly Energy in een nieuwe holding. Vorig boekjaar bedroeg het nettoresultaat 380 miljoen euro of 4,0% van de omzet.
 

Het was vooral uitkijken naar de prestaties van de voedingswinkels. Concurrenten Delhaize en Carrefour claimden de afgelopen kwartalen immers marktaandeelwinst. En inderdaad: het marktaandeel van de voedingswinkels Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar samen daalde tot 31,3 procent, geeft Colruyt Group toe. In het boekjaar 2019/20 bedroeg het nog 32,1 procent. De verklaring ligt voor de hand: de groep heeft verhoudingsgewijs minder buurtwinkels dan de concurrenten, en precies die buurtwinkels deden het tijdens de coronacrisis beter dan andere winkelformules.

 

“Moeilijk te evenaren”

De omzet van Colruyt in België en Luxemburg steeg met drie procent, in Frankrijk met 7,2 procent. OKay, Bio-Planet en Cru realiseerden samen een omzetgroei van 12,5 procent. De groothandelsomzet – waaronder ook die van de Spar-winkels valt – steeg met 15,5 procent in België en Frankrijk. Foodservicegrossier Solucious zag de omzet dalen met 13,4 procent.
 

Groter was de vooruitgang voor de non-foodretailomzet: die steeg met 37,6 procent, maar dat komt voornamelijk door de integrale consolidatie van The Fashion Society, de holding boven kledingketens ZEB, PointCarré, The Fashion Store en ZEB For Stars. De gezamenlijke winkelomzet van Dreamland, Dreambaby en Bike Republic (voorheen Fiets!) daalde met 2,7 procent, als gevolg van de verplichte winkelsluitingen. De onliverkopen stegen wel sterk, zowel in voeding (Collect&Go) als in non-food, maar details daarover geeft de retailer niet.
 

Omdat de onzekerheid als gevolg van de coronacrisis te groot is, waagt Colruyt Group zich niet aan concrete vooruitzichten voor het lopende boekjaar. Wel geeft het bedrijf aan dat het geconsolideerd nettoresultaat van het vorige boekjaar “moeilijk te evenaren zal zijn”.

Source: www.retaildetail.eu

Share