Alpro lonkt naar melkliefhebbers met nieuwe generatie plantaardige drinks

Met een nieuw gamma plantaardige dranken op basis van haver wil pionier Alpro de echte melkliefhebbers overtuigen. De provocerende benaming ‘Not MLK’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over…

 

“Bijna niet te onderscheiden”

Naar eigen zeggen wil Alpro de plantaardige drinks heruitvinden. De fabrikant zocht naar een samenstelling die een gelijkaardige rijke smaak, romige, zachte textuur en gebruiksmogelijkheden zou opleveren als de dierlijke variant. De nieuwe dranken, gemaakt op basis van haver met proteïnen van erwten, zijn zelfs “bijna niet te onderscheiden”, beweert het bedrijf. Ze verschijnen net als echte melk zowel in een volle als halfvolle versie en kunnen op dezelfde wijze gebruikt worden: in de kop koffie, bij de ontbijtgranen, puur in een glas…

 

Met de naam wil Alpro meteen heel duidelijk maken dat dit géén melk is. Al zou je die keuze ook kunnen zien als een lichte provocatie: recent nog trok het Europese Parlement een voorstel in dat elke mogelijke vergelijking tussen melkproducten en plantaardige dranken wilde verbieden. Benamingen als sojamelk of plantaardige yoghurt mogen fabrikanten tot op vandaag nog altijd niet gebruiken. Met één letter minder zoekt Alpro dus de grens op.

 

Lucratief groeisegment

Steeds meer consumenten kiezen voor plantaardige drankjes, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. In mei 2021 bereikten plantaardige alternatieven een marktaandeel van 11,4% in de Belgische zuivelmarkt, een toename met 8,9% tegenover 2020. Alpro zelf zag zijn marktaandeel groeien van 8,2% naar 9%.

 

En dat ondanks een toenemend aanbod plantaardige alternatieven in een lucratief groeisegment waarin steeds meer grote, internationale spelers actief worden. Het hippe Zweedse Oatly trok recent naar de beurs en wist beroemde investeerders als Oprah Winfrey, Natalie Portman en Jay-Z te verleiden. Voedingsgigant Nestlé van zijn kant lanceerde vorige maand nog een gamma zuivelvervangers van de derde generatie, ook op basis van erwteneiwit.

 

Plantaardig is nu eenmaal een van dé grote trends in de voedingswereld. Daarover lees je binnenkort meer in het boek ‘The Future of Food’ van RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck en hoofdredacteur Stefan Van Rompaey, dat eind september verschijnt bij Lannoo Campus en Van Duuren Management.

Source: www.retaildetail.eu

Share