(publireportage) Het Franse crowdshipping-platform Shopopop groeit door in België en Luxemburg en zet nu ook de stap naar Nederland. De troef? Een lokaal verankerde, duurzame en persoonlijke oplossing voor de laatste mijl.
Op 9 december 2020 voerde Shopopop z’n eerste levering uit in België, meer bepaald in Bergen (Mons). Sindsdien gaat het snel voor het van oorsprong Franse crowdshipping-platform. “De zaken lopen goed”, bevestigen country manager Kris de Coster en marketingmanager Caroline Schuurs. “Na Mons volgden Charleroi, Luik, Luxemburg, Brussel en Antwerpen. Op 9 juni hebben we onze eerste leveringen in Luxemburg uitgevoerd en in oktober, gaan we de Nederlandse markt op. Dat doen we vanuit ons kantoor in België – het hoofdkantoor is in Nantes gevestigd.”
Shopopop wil een duurzame oplossing zijn voor het bezorgen van boodschappen. Het platform werkt al samen met retailers als Cora, Bureau Vallée, Colruyt en Carrefour. Grote partners dus. “Maar we bezorgen ook voor bloemisten, microbrouwerijen en wijnshops en we willen graag verder groeien in de farmacie, met petshops zoals Tom & Co of met tuincentra.”
Die specifieke segmenten doen het goed omdat de dienstverlening van Shopopop heel persoonlijk is: een shopper-bezorger haalt de bestelling op, zet het pakje in zijn of haar wagen en rijdt ermee naar de klant. “Zeker voor een boeketje bloemen of een kistje wijn is onze dienst fantastisch: je hebt geen risico op breuk of vertraging, je bent 100% zeker van de levering op dezelfde dag, en de klant krijgt er nog persoonlijke gelukwensen bij. We hebben ook partners die ontbijt-of picknickmanden laten bezorgen in het park, bijvoorbeeld.”
Dat maakt het platform een prima oplossing voor handelaars met een sterke lokale verankering, waarvan het doelpubliek rond de kerktoren zit. “Ook in Nederland zijn er zeker honderden bedrijven die onze dienstverlening op prijs zullen stellen. Onze bezorgers zijn shoppers die dit erbij nemen terwijl ze onderweg zijn van en naar het werk, de school, de sportactiviteit…. Het zijn geen gehaaste koeriers die de bestelling liefst over het hek zouden gooien. Dit is een sociale en sympathieke dienst.”
Je kan Shopopop dus niet vergelijken met koerierdiensten als Deliveroo of Uber Eats. “We staan geen professionele koeriers toe op ons platform. We werken binnen het kader van de deeleconomie en we benutten de lege plaats in de wagen. Dat shoppers ervoor omrijden is niet de bedoeling. Het is echt een bijverdienste, wat zakgeld. Ze verdienen minstens vijf euro per afgeleverd pakje.”
Momenteel heeft Shopopop enkele duizenden shoppers in België: eind dit jaar moeten dat er 5 à 6000 zijn. “We volgen het ritme van onze partners: als er meer grote partners bij komen met veel verkooppunten, kan het snel gaan. We zijn goed op weg om tegen eind dit jaar in alle grote steden van België aanwezig te zijn.”
En tegelijk volgt de stap naar een compleet nieuwe markt: Nederland. “Vanaf de derde week van september zullen we aanwezig zijn in de Nederlandse app stores en starten we de eerste b2b-campagnes, waarbij we in eerste instantie supermarkten, bloemisten en andere detailhandel gaan aanspreken. We zijn al in gesprek met een aantal partijen, waaronder Voetbalshop, de grootste sportwebshop van Nederland, die ook in België actief is. We zouden ook een perfecte aanvulling kunnen zijn voor een Albert Heijn, een Jumbo of een Dirk in bezorggebieden waar ze zelf nog niet actief zijn.”
In eerste instantie wil Shopopop kleinere bedrijven contacteren in het zuiden van Nederland. “Zo kunnen we stap voor stap groeien en de communities aan elkaar laten aansluiten. Zo’n inktvlekstrategie werkt het makkelijkst: je krijgt ook mond-tot-mond reclame. Rekruteren doen we lokaal, in functie van onze partners. We gaan dus geen grote nationale wervingscampagne starten.”
De tijd is rijp, denken Kris de Coster en Caroline Schuurs: “Deze evolutie is enorm versneld door corona. Veel bedrijven zetten nu pas hun eerste stappen in thuisleveren. Wij zijn complementair aan andere bezorgdiensten, we passen in een mix van last mile delivery oplossingen. Het is aan de retailer om de beste oplossing te selecteren: we vragen geen exclusiviteit. Voor een same day delivery binnen een bepaald tijdvenster is Shopopop de ideale oplossing. We zijn ook heel kostefficiënt, want je hoeft de bestellingen niet te verpakken. Duurzaamheid is niet per se de duurste oplossing.”
Retailers die meer willen weten over wat Shopopop voor hen kan betekenen, vinden meer informatie en een contactformulier op de website shopopop.com.
Source: www.retaildetail.eu