Supermarktuitbaters willen Zweedse retailgroep ICA overnemen

De Zweedse supermarktgroep ICA wordt wellicht overgenomen door haar eigen handelaars. Samen met een verzekeringsfonds biedt de ICA-handelaarsvereniging 5 miljard euro om de groep van de beurs te halen.

 

Nodig voor investeringen

ICA-handlarnas Forbund, de vereniging van ICA-winkeluitbaters, en pensioenfonds AMF hebben maandag een bod van 49,4 miljard Zweedse kroon (5 miljard euro) uitgebracht op de resterende aandelen van de Zweedse retailholding ICA. In totaal waardeert het bod de supermarktgroep op 107,4 miljard Zweedse kronen (zo’n 10,78 miljard euro).

De ICA-groep beslaat vooral supermarkten in Zweden, maar heeft ook een apothekersketen, een bank en supermarkten in Estland, Letland en Litouwen. Internationaal is de groep vooral bekend als lid van de (recent omstreden) retailalliantie Epic Partners en omwille van zijn experiment met thuislevering tot in de koelkast.

De kandidaat-overnemers zouden door het bod meer dan 90% van de aandelen in handen krijgen, waardoor de groep ook niet langer op de beurs kan noteren. Dat is net de bedoeling, laat de raad van bestuur van de groep verstaan in een persverklaring. Aangezien de retailmarkt veranderingen ondergaat, zoals toegenomen concurrentie, nieuwe consumentenpatronen en digitale transitie, zou ICA gebaat zijn bij een eenvoudigere bedrijfsstructuur, weg van de beurs.

 

Nu al meerderheid

Ook het geld van de overname is van harte welkom, stipt de raad van bestuur aan: er zijn nu eenmaal bepaalde investeringen nodig om het aanbod en de concurrentiekracht van de groep te versterken. De overnamekandidaten bieden 11% meer per aandeel dan de huidige waardering op de beurs. Het bod is evenwel te nemen of te laten: een hoger bod zit er niet in, waarschuwen de bieders al.

Weinig verrassend beveelt de raad van bestuur alle aandeelhouders aan om het overnamebod unaniem te aanvaarden. Vergeet ook niet dat de overnamekandidaat toch al een meerderheid (54%) van de aandelen en dus stemmen heeft, voegen de bestuurders nog fijntjes toe. De deal kan dus amper nog worden tegengehouden.

Source: www.retaildetail.eu

Share