De komende vijf jaar wil McDonald’s elk jaar tien restaurants openen in België. Dat verklaart directeur Stijn Heytens naar aanleiding van de opening van de honderdste vestiging van de keten, donderdag in Bree.
Dit jaar opende McDonald’s al zes restaurants in België, en in december komt daar nog een zevende bij. Maar de komende jaren gaat het openingsritme omhoog, zegt Stijn Heytens, die sinds een zevental maanden de Belgische operaties leidt. “Onze ambitie is zeer groot: de komende vijf jaar staan er vijftig nieuwe restaurants op de planning, dus een tiental per jaar. We investeren in vijf jaar wel 192 miljoen euro, waarvan 50 miljoen volgend jaar.”
De plannen zijn opmerkelijk: de restaurantketen heeft al een goede dekking en er komen steeds meer concurrenten bij. Toch ziet de topman nog veel opportuniteiten, wijd verspreid over het land: “Dit is meer dan ooit het moment om onze ambities waar te maken.” McDonald’s zet in op verschillende oplossingen om relevant te blijven voor de consument. “Met bediening aan tafel bieden we een andere beleving. Ook de McDrive beantwoordt aan specifieke noden. Die combinatie is superrelevant.”
2020 en 2021 waren geen evidente jaren voor de keten, geeft Heytens toe. “Maar afhankelijk van het type restaurant en de ligging zien we enorme verschillen: er zijn restaurants die er goed uit kwamen, terwijl andere – bijvoorbeeld in meer stedelijke gebieden – wel meer te lijden hadden.”
De nieuwe restaurants creëren ook 2500 bijkomende lokale jobs, bovenop de huidige 5.716 medewerkers. “In de huidige arbeidsmarkt is dat een uitdaging, maar het zal ons lukken”, zegt de topman. Voor 35% van de medewerkers is McDonald’s een eerste werkervaring. Ze krijgen vanaf de eerste dag vele uren interne vorming, zowel over operationele als meer algemene competenties, zodat ze klaar zijn voor het professionele leven. Ze krijgen ook de kans om in het buitenland opleidingen te volgen en collega’s te ontmoeten. Er zijn heel wat doorgroeikansen: “92% van onze managers zijn gestart als medewerkers in de restaurants.”
McDonald’s blijft sterk inzetten op duurzaamheid, geeft de directeur nog mee. “Voor de bouw van onze restaurants gebruiken we duurzame materialen, we verbruiken groene energie en onze frituurolie wordt omgezet in biodiesel. Om voedselafval te verminderen hebben we ons productiemodel aangepast: we produceren nu op basis van real time bestellingen in plaats van prognoses.”
Ook de verpakkingen zijn een aandachtspunt. McDonald’s vermindert het volume verpakkingen en elimineert zoveel mogelijk plastic, om het te vervangen door duurzamer oplossingen. “Op jaarbasis besparen we al 129.000 kilo plastic. We testen nu het serveren van dranken in restaurants zonder deksel en zonder rietjes. Daar gaan we verder uit leren. We hebben ook stappen gezet met onze Happy Meals. Sinds 2019 hebben kinderen de keuze tussen een speelgoedje of een boekje. Vanaf volgend jaar zal 75% van de speelgoedjes van papier of karton zijn, de rest uit pluche of duurzaam plastic. Tegen 2025 zullen we enkel nog duurzaam speelgoed hebben.”
Source: www.retaildetail.eu