Forse groei voor Tony’s Chocolonely

De ethische chocolatier Tony’s Chocolonely is het voorbije jaar sterk gegroeid: voor het eerst kwam de omzet boven de 100 miljoen euro uit.

 

Overname

Het bedrijf dat van eerlijke, 100% slaafvrije chocolade zijn missie heeft gemaakt, realiseerde een wereldwijde omzet van 109,6 miljoen euro, bijna een kwart meer dan tijdens het vorige boekjaar. De brutomarge overtrof de doelstelling en steeg van 42,4% naar 46,2%, meldt de chocolademaker in zijn jaarverslag.

 

De overname van de Belgische Althaea-De Laetfabriek uit Borsbeek in april van dit jaar speelde een belangrijke rol in die groei. Dankzij de eigen fabriek kan Tony’s nu sneller innoveren en de productie opschalen.

 

Het bedrijf kocht liefst 87% meer cacaobonen in via zijn Open Chain Platform, een initiatief dat andere merken toelaat chocolade te maken volgens Tony’s 5 samenwerkingsprincipes. Partners als Albert Heijn, Aldi, Jokolade en Vly Foods verhoogden het aantal bonen die zij gezamenlijk inkochten via het platform met meer dan 237%.

 

Gewijzigde strategie

Tony’s wil zich nu volop richten op internationale expansie en impact in West-Afrika en ziet af van de bouw van een eigen chocoladefabriek (het zogenaamde Tony’s Chocolonely Chocolate Circus) in Zaandam. De middelen die zo vrijkomen wil het bedrijf investeren in merkbekendheid en het bewustzijn rond de issues in de chocolade-industrie.

 

Er wordt ook geld uitgetrokken voor de versterking van de lokale teams: in België zal Tony’s eigen sales, distributie- en marketingactiviteiten opstarten vanaf 1 januari. Ten slotte wil de chocolademaker de impact vergroten bij de cacaoboeren.

 

Door een reeks uitzonderlijke kosten, waaronder de overname van de fabriek in België en de kosten verbonden aan het Tony’s Chocolonely Chocolate Circus, boekte de chocolatier een verlies van -4,3%. Zonder die eenmalige kosten en afschrijvingen was er een nettowinst van ongeveer 1%.

Source: www.retaildetail.eu

Share