Carrefour, Albert Heijn en Sainsbury’s doen Braziliaans vlees in de ban, omdat het zorgt voor de ontbossing van het Amazonewoud. Lidl stopt in Nederland zelfs met alle Zuid-Amerikaans rundvlees na een kritisch milieurapport.
Zowat een vijfde van al het Braziliaans rundvlees dat de EU elk jaar importeert, kan worden gelinkt aan de vernietiging van het Amazoneregenwoud en de ontbossing van Cerrado-savanne. Daar moet dringend verandering in komen, want de ontbossing heeft zijn hoogste tempo bereikt in 15 jaar tijd. Aangezien zowel de ontbossing als de CO2-uitstoot van het vee grote klimaatvervuilers zijn, hebben honderd landen op de klimaattop in Glasgow verklaard tegen 2030 een einde te brengen aan de veeteelt op ontboste natuurgebieden.
In de praktijk is het echter moeilijk te weten waar welk vlees vandaan komt. Daarom heeft een nieuw rapport van milieuorganisaties Mighty Earth en Repórter Brasil een grote impact: uit het onderzoek blijkt dat koeien uit ontboste gebieden naar leveranciers worden gestuurd om ze er vet te mesten en uiteindelijk bij grote vleesverwerkers terechtkomen, die op hun beurt rundvleesproducten aan een aantal grote Europese supermarktketens leveren.
Zo valt niet uit te sluiten dat Amazonekoeien als ‘beef jerky’ in de rekken van Carrefour-supermarkten in België eindigen, of als ‘corned beef’ bij Sainsbury’s. Zowel Carrefour België als Auchan halen daarom de jerkyproducten in kwestie uit de rekken, terwijl Sainsbury’s zijn productie uit Brazilië weghaalt. Carrefour belooft bovendien het toezicht in alle landen op te voeren. Dat bericht de krant Financial Times.
Albert Heijn stopt dan weer volledig met het inkopen van rundvlees uit Brazilië. Ook in Nederland zal Lidl vanaf volgende maand helemaal geen Zuid-Amerikaans rundvlees meer verkopen. De Duitse Metro-groep onderzoekt momenteel de beweringen in het rapport, want daar ligt filet mignon van één van de genoemde vleesverwerkers in de rekken. De vleesverwerkers zelf zeggen nieuwe tools te ontwikkelen, zoals blockchain-platformen en digitale testinstrumenten, om de herkomst van het vlees beter in kaart te brengen.
Source: www.retaildetail.eu