Colruyt krijgt ongelijk in dispuut met vleesbedrijf Verbist

Colruyt moet een schadevergoeding betalen wegens het onterecht verbreken van de handelsrelatie met de West-Vlaamse familie Verbist, die actief is in slachthuizen en die drie jaar geleden in opspraak kwam na een vermeend vleesschandaal.

 

Erkenning verloren

De feiten dateren van het voorjaar van 2018: toen verloor het vleesbedrijf Veviba in Bastogne zijn erkenning nadat was gebleken dat producten niet in orde waren met de regels rond voedselveiligheid. Het bedrijf maakte deel uit van de groep Verbist, die een jaar eerder al in opspraak was gekomen met een ander slachthuis, in Izegem, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights compromitterende beelden had verspreid.
 

Colruyt verbrak naar aanleiding van het incident in Bastogne in 2018 eenzijdig haar contracten met de firma’s van de familie Verbist, maar de familie hield haar onschuld staande en trok naar de rechter. De rechtbank van Brussel veroordeelde Colruyt nu tot een schadevergoeding.

 

Gedeeltelijk eerherstel

De familie Verbist deed 38 jaar lang probleemloos zaken met de supermarktgroep. “Wij waren de grondleggers voor biorunderen en de korte keten-aanpak bij Colruyt. Het bedrijf had een volledige inzage in de inkoopprijzen en onze productiekosten. Hun aankopers kochten hun vlees in de koelcellen van de slachterijen. Wekelijks kwamen zij alles controleren en ze hadden vrije toegang tot de vier slachthuizen van de groep, op elk moment van de dag. We lieten ook externe auditors van het kantoor Vincotte toe”, aldus de familie. “Ook het FAVV was trouwens dagelijks aanwezig met meerdere keurders en inspecteurs en had eveneens vrije toegang tot de site in Bastogne.”
 

De berichten in de media over vlees dat niet conform was, waren onterecht: “Achteraf is gebleken dat dat allemaal niet klopte. Het was een actie die werd georkestreerd vanuit enkele Waalse politici. Ons slachthuis in Bastogne ging failliet, met jobverlies tot gevolg.” Nu krijgt de familie een gedeeltelijk eerherstel. Colruyt werd door de rechter in Brussel veroordeeld wegens het niet-betalen van facturen die ze had open staan en moet een schadevergoeding betalen wegens het onrechtmatig verbreken van het contract met de bedrijven van de familie.

Source: www.retaildetail.eu

Share