De bevoorrading van de Carrefour-winkels in Wallonië en het zuiden van Brussel loopt in het honderd als gevolg van de sluiting van het distributiecentrum van Kuehne+Nagel in Nijvel. De franchisenemers zijn verontwaardigd.
Waalse vestigingen van Carrefour Market en Carrefour Express hebben nog steeds te kampen met lege rekken. Vooral de levering van verse producten verloopt moeizaam. De oorzaak van de moeilijkheden is de beslissing van de directie van Kuehne+Nagel om het distributiecentrum Logistics Nivelles nog tot 12 oktober dicht te houden en de medewerkers op tijdelijke werkloosheid te plaatsen wegens overmacht, meldt L’Echo.
Volgens de directie is dat noodzakelijk om het magazijn schoon te maken en de vervallen producten weg te halen. In het logistieke centrum waren eind september immers spontane stakingen uitgebroken nadat het bedrijf had aangekondigd dat de vestiging in Nijvel moet sluiten. Carrefour België is de enige klant van het distributiecentrum.
De winkeliers ondervinden grote problemen met de aanvoer van verse producten met hoge rotatie, zoals charcuterie en zuivel. Carrefour wil niet van schadevergoedingen weten, blijkt uit een interne nota: de retailer beschouwt de situatie als overmacht. Die uitleg getuigt volgens de zelfstandige franchisenemers van weinig empathie. Zij voelen zich in de steek gelaten terwijl ze klanten verliezen aan de concurrentie.
En dat terwijl wel 40% van de Carrefour Market en 50% van de Express-winkels financiële moeilijkheden ondervindt, volgens de winkeliersvereniging Aplsia, die alarm slaat: 27% van de Carrefour-franchisenemers zou al minstens drie jaar een tekort hebben en daardoor op de rand van het faillissement staan.
“De situatie is ingewikkeld. De bevoorradingsproblemen treffen een groot aantal winkels, zowel geïntegreerde als franchisewinkels. We doen ons best om de gevolgen voor de klanten te beperken,” reageert woordvoerder Siryn Stambouli tegenover de krant. De gevolgen blijven beperkt tot het zuiden van het land. De andere winkels worden immers bevoorraad vanuit Kontich en Kampenhout, maar die distributiecentra hebben onvoldoende capaciteit om ook alle Waalse winkels te bedienen.
In Nijvel verwerkt men sinds woensdag opnieuw droge voeding, en sinds donderdag ook dranken, maar voor de aanvoer van verse producten blijft het wachten tot 12 oktober. Volgens de vakbonden zal het personeel niet tegenwerken: zij willen bewijzen dat de site leefbaar is.
Source: www.retaildetail.eu