Het uitblijven van een nieuw loonakkoord voor de arbeiders in de voedingshandel doet de vakbonden steigeren. Ze dreigen er zelfs mee om de winkelbevoorrading te blokkeren, wat tot lege rekken zou kunnen leiden.
Woensdag ontmoeten de vakbonden en werkgevers elkaar opnieuw voor de “onderhandeling van de laatste kans”, zegt Kris Vanautgaerden van ACV Voeding en Diensten in GVA. Voor de arbeiders in de voedinghandel is er nog steeds geen loonakkoord. Het gaat onder meer om het personeel van de distributiecentra van de supermarkten en buurtwinkels.
Volgens Vanautgaerden heeft de sector het – met uitzondering van de distributeurs die exclusief aan de horeca leveren – zeer goed gedaan tijdens de coronacrisis. En dus eisen de vakbonden dat het personeel daar ook voor beloond wordt.
Concreet willen de bonden een opslag van 0,4%, zijnde de maximale marge die door de regering eerder werd opgelegd, en de coronapremie van 500 euro. Verder vragen ze op ondernemingsniveau te kunnen onderhandelen over werkbaar werk, aangezien de werkdruk in de sector erg hoog ligt.
Als er morgen geen akkoord uit de bus komt, volgen er zeker acties, waarschuwen de vakbonden. Die zouden grote gevolgen kunnen hebben voor de bevoorrading van de supermarkten.
“Terwijl de winsten van de foodretailers aanzienlijk zijn gestegen, is het een gevaarlijke gok om aan de vooravond van de eindejaarsfeesten te weigeren de 0,4% voor 2021 en 2022 toe te passen, geen rekening te houden met de stijging van de brandstofprijzen en de onderhandelingen op bedrijfsniveau af te wijzen”, dreigt vakbond FGTB in de Franstalige pers.
Source: www.retaildetail.eu