Bij een zowat stabiele omzet zag Colruyt Group in het eerste halfjaar van z’n gebroken boekjaar de winst met één derde dalen als gevolg van toegenomen prijsconcurrentie. Het marktaandeel van de supermarktactiviteiten hield wel stand.
Colruyt Group behaalde in het eerste semester een omzet van 4,9 miljard euro (-0,2%) en geeft aan dat de volumes in de voedingswinkels onder druk stonden als gevolg van de versoepeling van de COVID-19 maatregelen en door de stopzetting van de non-food verkopen via Collishop. De omzet van de retailactiviteiten daalde met 2,7%, die van de Colruytwinkels zelfs met 4,9%. OKay, Bio-Planet en Cru zagen de omzet dalen met 9,6%. De groothandelsomzet – waaronder ook die van de Spar-winkels – daalde met 5,8%: de sterke groei voor buurtwinkels tijdens de lockdowns is nu ook voorbij.
Het marktaandeel van Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar samen bleef desondanks stabiel op 31,0%. Maar door de toegenomen concurrentie op het vlak van prijs en promoties daalde de brutomarge sterk en komt de winst zowat één derde lager uit. In het vorige boekjaar lagen de marges gevoelig hoger doordat er toen een tijdelijk verbod gold op promotieacties. De onlineverkopen – hoofdzakelijk via boodschappendienst Collect&Go – bleven groeien en zijn nu goed voor 8% van de retailomzet exclusief brandstoffen. In Frankrijk steeg de omzet van Colruyt met 7,7%.
Verbetering verwacht de retailer niet meteen. De concurrentie neemt toe, de marktomgeving blijft uitdagend, zowel op vlak van prijs als van promoties. Daarbovenop is er dan nog de toenemende inflatie en stijgende kosten – waaronder een coronapremie voor het personeel. Het nettoresultaat zal dan ook “beduidend tot sterk lager zal zijn dan vorig boekjaar”, zegt het persbericht.
Het bedrijf benadrukt evenwel dat het z’n strategische keuzes consistent zal blijven uitvoeren. “De portemonee van de consument ligt Colruyt Group zeer nauw aan het hart. Colruyt Laagste Prijzen blijft daarom haar laagsteprijzenstrategie consistent toepassen. De groep zal prijsstijgingen zoveel mogelijk blijven beperken, door verzoeken tot prijsstijgingen grondig te analyseren en in overleg te gaan met de leveranciers”, luidt het.
Source: www.retaildetail.eu