Net als in België slaagt de Russische harddiscounter Mere er in Frankrijk voorlopig niet in om zijn ambities in daden om te zetten. Franse media berichten dat de keten nog geen enkele concrete stap heeft gezet om werk te maken van de aangekondigde winkelopeningen, waardoor de aangekondigde deadline in oktober in rook is opgegaan.
Nog maar begin vorige maand kondigde Mere zijn plannen voor de Franse markt aan, en die oogden meteen bijzonder concreet. Er was sprake van drie locaties, die al in oktober zouden openen. Later zouden alle belangrijke Franse steden een winkel krijgen.
Nu blijkt echter dat Mere de nodige moeite heeft om de daad bij het woord te voegen. De Franse krant Le Parisien stelde vast dat Mere in nog geen enkele gemeente de nodige aanvragen heeft ingediend om concreet werk te maken van de winkels. Dat betekent concreet dat de eerste openingen hoogstens tegen het jaareinde zullen plaatsvinden, mogelijk zelfs pas in 2022.
Dat heeft alles te maken met het feit dat het proces om de vereiste vergunningen te krijgen al snel een tweetal maanden in beslag neemt. En uit een rondvraag van Le Parisien blijkt dat in geen enkele van de eerder genoemde gemeenten zich al een vertegenwoordiger van Mere heeft aangediend om dat proces in gang te zetten.
Het doet wat denken aan de Belgische situatie: toen begin dit jaar werd aangekondigd dat Mere zijn eerste vestiging zou openen in Opwijk, in het gebouw waar zich vroeger een winkel van het ter ziele gegane Red Market-concept bevond, bleek al snel dat de lokale overheid nog geen enkele aanvraag had ontvangen.
Die horde is intussen al wel genomen, maar de volgende stappen blijken de nodige tijd in beslag te nemen. De oorspronkelijke deadline – grote opening in september – werd zonder meer gemist. En RetailDetail kon ter plaatse opnieuw vaststellen dat er nog steeds heel wat werk op de plank ligt om de winkel in te richten.
En dan is het nog de vraag hoe snel de winkel kan bevoorraad worden om de eerste klanten te ontvangen. Mere hanteert erg stringente voorwaarden voor zijn leveranciers: die moeten hun goederen aanzienlijk goedkoper aanbieden dan bij de concurrentie (in Frankrijk moeten ze 20 tot 30% goedkoper zijn) en is zelf verantwoordelijk voor de levering en het terugnemen van onverkochte goederen. Dat leidde er al toe dat de opening van de eerste Britse winkel vertraging opliep, omdat er simpelweg te weinig producten in de rekken lagen.
Source: www.retaildetail.eu