Nu de coronamaatregelen verder versoepelen, lijken retailers klaar voor een succesvolle relance. De huuractiviteit neemt weer sterk toe, vooral in de periferie. “De aandacht verschuift weer van online naar offline.”
Het afgelopen halfjaar was er een stijging met 34% van het verhuurde aantal vierkante meters winkelruimte in België: er werden voor 197.000 m² winkelpanden verhuurd. Dat cijfer ligt ver boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, ziet vastgoedconsultant JLL. Baanwinkels nemen het merendeel van het transactievolume voor hun rekening: dat segment van de markt hield ook beter stand tijdens de coronacrisis, terwijl stadscentra en winkelcentra de passage sterk zagen terugvallen en moeten hopen op beterschap.
Evelien Van Hoecke, die het retaildepartement leidt bij JLL, klinkt in elk geval optimistisch: “Retailers zijn klaar voor een relance nu de maatregelen versoepelen. We gaan opnieuw een verschuiving zien van online naar offline, zeker in de modebranche. Supermarkten zullen misschien wel wat moeten inleveren. Consumenten hebben gespaard, en hebben dus budget om te besteden.” De huurprijzen blijven een licht neerwaartse trend volgen. Dat geeft retailers wat zuurstof voor de relance. In de periferie blijven de prijzen stabiel en hebben ze wellicht een plafond bereikt ondanks de hoge vraag.
Winkelstraten hebben het structureel moeilijker, omdat er meer mode-enseignes actief zijn – en die sector werd zwaar getroffen. Verschillende retailers hergroeperen er hun winkelportfolio en sluiten kleinere winkels om in te zetten op grote flagshipstores, naar het voorbeeld van Zara en H&M. “Retailers plooien terug op hun sterkste winkel”, zegt Van Hoecke. Andere ketens maken van de omstandigheden gebruik om te verhuizen naar beter gelegen locaties aan gunstige voorwaarden, zoals Rituals. Er staan enkele grote winkelpanden leeg die moeilijk invulling krijgen. Soms worden ze opgesplitst in kleinere units. Eigenaars aarzelen nog om winkelpanden een nieuwe bestemming te geven, zoals woningen, hotels of kantoren.
Toch zien we in de steden enkele nieuwkomers, zoals het Nederlandse Distrikt Nørrebro en de Franse sneakerketen Courir. Het actiefst in de winkelstraten zijn de voedingsconcepten: Dunkin’ en andere donutketens blijven aan hoog tempo winkels openen, net als fastcasualconcepten – en dan vooral kippenrestaurants. Ook Black & White Burger is een opgemerkte nieuwkomer in dit segment: het hamburgerconcept van Youtubers Ibra TV opende in Galeries Saint-Lambert in Luik, in The Mint in Brussel en in Docks Bruxsel. In elektro ging Hubside.Store van start met hoge ambities: de keten wil nog dit jaar twintig winkels openen.
In de periferie ontstond recent wat leegstand in verschillende winkelparken, als gevolg van winkelsluitingen en faillissementen bij spelers als Wibra, Brantano en Mega World. Die panden raken nu opnieuw ingevuld door nieuwe enseignes. Er werden vooral baanwinkels verhuurd aan retailers in huisinrichting, decoratie en vrije tijd. Ook supermarkten en discounters openen volop winkels, net als non-food discounters als Extra en Trafic, en ook Overstock kent een sterke groei.
Opmerkelijk is ten slotte het verschijnen van unieke vrijetijdsconcepten in de winkelcentra: denk aan de komst van een Legoland Discovery Centre naar Docks Bruxsel. Ook concepten als Jump Sky (trampolineparken) en Arkose (klimmuren) verschijnen in winkelcentra, die immers moeten inzetten op belevingsmomenten om aantrekkelijk te blijven voor een breder publiek en klanten langer ter plaatse te houden.
Source: www.retaildetail.eu