Voedingsbedrijven zien de kosten uit de pan lopen, maar zijn vaak met handen en voeten gebonden aan jaarcontracten, waardoor de rentabiliteit in gevaar komt. Ze roepen de supermarktketens op om flexibiliteit aan de dag te leggen.
De prijzen voor ingrediënten als graan, zuivelproducten, vlees en suiker zijn op jaarbasis gestegen met liefst 39,7%, zo bleek vorige week uit cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Die ongeziene stijging wordt veroorzaakt door een combinatie van mislukte oogsten en een sterk toenemende vraag op de wereldmarkt nu de economie weer aantrekt na de coronacrisis. Bovendien worden ook verpakkingen, transport en energie duurder. Dat brengt de voedingsindustrie in moeilijke papieren: fabrikanten kunnen de prijsstijgingen niet doorrekenen, vooral omdat ze vasthangen aan jaarcontracten met de supermarkten.
Pannenkoekenproducent Beauvoords Bakhuis bijvoorbeeld ziet de prijzen voor basisgrondstoffen als suiker, boter, vanille en verpakking flink stijgen. Vanaf september zal de bloem zelfs een kwart duurder worden. Maar tegelijk eiste de retail tijdens de voorbije jaargesprekken lagere prijzen, zegt directeur Karen Pauwelyn aan Kanaal Z. “Dat was toen al bijna onmogelijk, ook omdat we hogere kosten hadden door corona. In januari werd die prijsverlaging er wel doorgeduwd, anders hadden we geen klant meer.”
De helft van de voedingsbedrijven geeft aan dat hun rentabiliteit vandaag slechter is dan zes maanden geleden en in de komende zes maanden nog verder zal dalen, blijkt uit een bevraging van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Dat is zorgwekkend, vooral omdat de marge op de verkoop al vele jaren daalt. De federatie wijst erop dat de supermarkten opvallend minder getroffen zijn door de prijsstijgingen. Toch blijken ze voorlopig minder bereid om met de kostenverhogingen van de voedingsbedrijven rekening te houden: de helft van de voedingsbedrijven kan de prijsstijgingen helemaal niet doorrekenen.
“In de huidige situatie willen onze bedrijven natuurlijk liever geen hogere prijzen aanrekenen aan de horeca, al wordt dat wellicht onvermijdelijk. Van onze ketenpartners, en dan vooral de supermarkten, vragen we in deze uitzonderlijke omstandigheden daarom de nodige aandacht en flexibiliteit ten aanzien van hun leveranciers uit de voedingsindustrie.” zegt CEO Bart Buysse van Fevia. “Als essentiële sector blijven we doorzetten en investeren met het oog op een doorstart in de toekomst. Het komt er nu op aan om een correcte prijs te betalen voor onze voeding en dranken, waarbij iedereen op een billijke wijze zijn boterham kan verdienen. We roepen ook de overheid op om onze ondernemers niet los te laten en steunmaatregelen niet te vroeg af te bouwen.”
Source: www.retaildetail.eu