Aldi lanceert nieuw winkelconcept met versmarktbeleving

Aldi lanceert in België een vernieuwd winkelconcept waarin het versaanbod een nog prominentere plaats krijgt. Ook de wisselende acties krijgen meer aandacht: de retailer brengt de logica van de folder naar de winkelvloer.

 

Inspelen op klantennoden

Bij de inkom verwelkomt Aldi z’n shoppers voortaan met een heuse versmarkt. Hier staan alle verse producten bij elkaar: groenten en fruit, vers vlees, verse vis en koelverse gemaksproducten zoals voorverpakte slaatjes, verse fruitsappen en andere bereide maaltijden en dranken. Het is de meest opvallende innovatie in het geactualiseerde winkelconcept dat de discounter woensdag lanceerde in Herenthout en Jodoigne.
 

De vernieuwing past in de evolutie die Aldi sinds enkele jaren heeft ingezet: de retailer investeert immers sterk in vers, onder andere met de toevoeging van een eigen assortiment voorverpakt vlees in alle winkels en met het uitbouwen van een aanbod groenten en fruit in bulk. “Mensen komen vaker naar de winkel voor de aankoop van verse producten. We koppelen onze inrichting dus aan de noden van onze klanten”, zegt verkoopdirecteur Koen Piessens. “Zo kan de winkelkar meteen gevuld worden met wat bovenaan de boodschappenlijst staat.”

 

Folder doortrekken in winkelindeling

We kregen een rondleiding in Herenthout, een ruime en overzichtelijke winkel van zowat 1350 m². Helemaal vooraan vinden shoppers het aanbod groenten en fruit, met een hoofdrol voor de verspromoties. In de wandkoeling staan de voorverpakte groenten, salades en maaltijden. Verderop volgen vijf lopende meter voorverpakt vlees, het vismeubel en de afdeling bake-off. De koeling tegen de achterwand bevat onder ander de feestproducten, zuivel en charcuterie.
 

Centraal in de winkel, in het midden van elke winkelgang, verrast Aldi z’n shoppers met de wisselende acties. Bovenop de 1600 vaste referenties brengt de retailer immers variatie met een honderdtal in/uit aanbiedingen: dat zijn de wekelijkse ‘specials’, de seizoensthema’s en de acties op woensdag en zaterdag. Die non-foodaanbiedingen presenteert Aldi voortaan in twee gangen: één voor de woensdagacties en één voor de zaterdag. “We trekken op deze manier de logica van de folder door in de winkelindeling.”

 

Grondig getest

Intern spreekt men bij Aldi van de formule ‘ANIKo 2.0’. Het concept bouwt qua look en feel immers verder op de in 2018 gelanceerde make-over, maar de indeling van de winkel is wel grondig gewijzigd. “We hebben zowat alles van plaats veranderd.” De nieuwe inrichting werd vooraf grondig en langdurig getest in vijf winkels verspreid over het land. Met goed resultaat: alle nieuwe of vernieuwde winkels krijgen daarom vanaf nu dit versconcept.
 

Eind dit jaar zal de nieuwe winkelinrichting al in een tiental Aldi-winkels te zien zijn. Volgend jaar rolt de supermarktketen de nieuwe winkelindeling met versmarktbeleving verder uit in 36 verkooppunten – waaronder ook vijf nieuwe winkels.  

Source: www.retaildetail.eu

Share