Aldi test allereerste kassaloze winkel in Utrecht

Aldi goes Amazon Go: de Duitse discounter opent in Utrecht een volledig kassaloze winkel. Nederland krijgt daarmee ‘s werelds allereerste Aldi Nord zonder kassa’s.

 

Enkel sensoren

Utrecht heeft een primeur van formaat te pakken: de allereerste kassaloze Aldi opent er de deuren. Begin 2022 krijgt de Nederlandse stad op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat een nieuwe Aldi-vestiging, maar dan eentje zonder kassa’s. Het nieuwe filiaal is aangeduid als testlocatie voor de hele groep Aldi Nord. Een unicum dus.

Net zoals bij pionier Amazon Go worden de boodschappen er automatisch afgerekend dankzij een speciale app en sensoren. De sensoren registreren welke producten shoppers in hun winkelwagen leggen, zonder dat er gebruik hoeft worden gemaakt van gezichtsherkenning of andere privacygevoelige biometrische kenmerken. “Het systeem volgt enkel de bewegingen die de klant en het artikel maken”, garandeert Aldi.

 

Juiste klimaat

Jan Oostvogels, CEO van Aldi Nederland, begrijpt de keus voor Utrecht: “De hoge digitaliseringsgraad van Nederland maakt dat we ervan overtuigd zijn hier het juiste klimaat te hebben om nieuwe technologieën als deze te testen”. Het nieuwe concept zal nog niet snel elders te vinden zijn: eerst wordt het volgend jaar uitgebreid getest en geëvalueerd, wat daarna gebeurt valt nog af te wachten.

In het Verenigd Koninkrijk is al langer een kassaloze Aldi te vinden, maar die is van Aldi Süd – sinds 1961 een aparte holding en zelfs rivaliserende zusterketen na ruzie tussen oprichters Theo en Karl Albrecht. Vandaag zoeken beide bedrijven weer toenadering tot elkaar, maar fusieplannen worden nog stellig ontkend. En dus moeten ze ook elk apart met kassaloze winkels experimenteren.

Source: www.retaildetail.eu

Share