Amerikaans investeringsfonds CD&R wint biedstrijd om Britse supermarktketen Morrisons

Durfkapitaalfonds Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) heeft afgelopen weekend nipt de strijd om supermarktketen Morrisons gewonnen met een bod van 7,1 miljard pond (8,3 miljard euro).

 

Verschil van één pence per aandeel

Tijdens de veiling die afgelopen zaterdag plaatsvond bood CD&R uiteindelijk 287 pence per aandeel voor de vierde supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, slechts één pence per aandeel meer dan rivaal Fortress Investment Group. De aandeelhouders van Morrisons moeten zich nu nog wel definitief uitspreken over de deal. Dat zal gebeuren op 19 oktober.
 

De strijd om Morrisons begon in juni van dit jaar met een onverwacht bod van 5,5 miljard pond (6,4 miljard euro) door CD&R. Daarop volgde al snel een tegenbod van het Amerikaanse investeringsfonds Fortress, dat 6,3 miljard pond (7,4 miljard euro) bood. Uiteindelijk werd beslist om de overnamestrijd te beslechten via een zelden gebruikt veilingproces.

 

Interessant doelwit

Morrisons wordt beschouwd als een interessant overnamedoelwit omdat het bedrijf zelf nog eigenaar is van het grootste deel van z’n vastgoed. Ook hanteert de supermarktketen een geïntegreerd bedrijfsmodel met eigen productiefaciliteiten en zelfs een eigen vissersvloot. Dat zijn onderdelen die de overnemer zou kunnen verkopen om de overname te financieren. Bovendien heeft Morrisons een partnership met Amazon.
 

De overname van Morrisons door CD&R betekent mogelijk ook de terugkeer van een bekende naam naar de Britse foodretailwereld: Terry Leahy, die gedurende vele jaren CEO was van marktleider Tesco, is senior adviseur bij CD&R en wordt nu getipt als voorzitter bij de Britse nummer vier.
 

Het is overigens niet de enige supermarktketen die in het vizier komt van investeerders: ook over de toekomst van Sainsbury’s wordt druk gespeculeerd. De beurskoers steeg fors na het bekend worden van de Morrisons-deal en één van de kandidaat-overnemers die worden genoemd is… Fortress.

 

Source: www.retaildetail.eu

Share