Bedrijvencarrousel Hogeschool Gent matcht retailers en studenten

Vertegenwoordigers van bijna dertig retailers, zowel uit food als non-food, tekenden present op de bedrijvencarrousel van de opleiding Retailmanagement aan de Hogeschool Gent. We noteren enthousiaste reacties van Delhaize, Gamma, Colruyt Group en Torfs.

 

Twee op drie stromen door

“Onze opleiding Retailmanagement heeft een heel grote praktijkcomponent,” zegt opleidingscoördinator Karen Van Grimbergen van HOGENT. “Zowat een derde van hun lesweken brengen de studenten door op de werkvloer. De werkomgeving zoeken die het best bij hen past, is dan ook erg belangrijk. Elke academiejaar start met deze bedrijvencarrousel waarbij studenten zelf mogen kiezen met welke vijf retailers ze een sollicitatiegesprek hebben. De matching nadien gebeurt door retailers en opleiding. We drukken de studenten op het hart dat ze best ook de visie, de missie en de waarden van het bedrijf meenemen bij hun keuze.”
 

Een win-win voor zowel retailers, studenten als de opleiding? “Absoluut. Van alle afgestudeerden die starten in de retailsector stroomt twee derde door naar de trouwe retailpartners die nu al tien jaar deelnemen aan de bedrijvencarrousel. De wisselwerking tussen werkveld en opleiding is bijzonder leerrijk voor alle partijen.”

 

Juiste mindset

“Deze bedrijvencarousel is een geweldig initiatief. Retail is een sector die het niet zo makkelijk heeft om jong bloed aan te trekken en hier kunnen wij de studenten een positief verhaal brengen,” zegt Sandra Habils, HR-manager bij Delhaize. “We ontdekken al snel wie met de juiste mindset start en proactief mee kan denken. Studenten die afstuderen binnen de opleiding Retailmanagement kunnen binnen onze geïntegreerde winkels starten aan een traject naar winkelverantwoordelijke. Ze hebben dan toch al snel 70 personen onder hun hoede. Ook niet onbelangrijk: ze kunnen bij ons stage doen in twee landstalen, wat meteen ook poorten opent.”

 

Warm maken voor retailtoekomst

Een zelfde verhaal bij Gamma, waar Talent Manager Vicky Van der Steen zegt dat ze graag bij de bron studenten warm maakt om aan een boeiende retailtoekomst te bouwen. “De talrijke stageweken geven hen de mogelijkheid om de theorie ruim aan de praktijk te toetsen en omgekeerd. Wie Retailmanagement succesvol afrondt, kan direct starten binnen Gamma aan een job met verantwoordelijkheden om door te groeien tot winkelmanager. De opleiding die de studenten hier krijgen is echt wel op niveau”.

 

“Dubbel lopen met leidinggevende”

Bij Colruyt Group kunnen studenten stage doen zowel bij de food als de non food enseignes. “Voor veel studenten klinkt het nieuw als we zeggen dat ook bijvoorbeeld Dreamland tot de Colruyt Group behoort. Dit geeft hen ook de mogelijkheid om als ze later bij Colruyt Group aan het werk gaan sneller een overstap te maken naar een andere enseigne. Studenten in het eerste jaar lopen stage op het niveau bediende-verkoper terwijl ze in het tweede en derde jaar dubbel lopen met een leidinggevende Dit kan ook in het hoofdkwartier zijn,” zegt Bart Camermans, zaakvoerder Dreamland Gent.

 

“Echte Torfkes”

Torfs is al jaren een trouwe aanwezige op de bedrijvencarrousel. “Wij zijn hier op zoek naar young potentials die het DNA van ons bedrijf in zich hebben: leergierig, hands-on, klantgericht en oprecht vriendelijk. Dan zijn ze echte Torfkes en zullen ze snel de nodige competenties verwerven die wij van hen verwachten. Wie bij ons stage doet in het laatste jaar, krijgt overigens vaak de opportuniteit om met een vast contract aan de slag te gaan,” zegt Stéphanie De Maeyer, verantwoordelijke werving en selectie.

Source: www.retaildetail.eu

Share