Delhaize verwerft vergunning voor supermarkt in Sint-Annakerk

Het Gentse schepencollege heeft gisteren de omgevingsvergunning voor de verbouwing van de Sint-Annakerk goedgekeurd. Zoals bekend wil Delhaize er een buurtwinkel met restaurant en wijnbar in onderbrengen.

 

Voorwaarden

Volgens schepen van Stedenbouw Filip Watteeuw zijn er wel enkele bijkomende voorwaarden opgenomen om tegemoet te komen aan bekommernissen uit de buurt. Zo mag de vloer in het schip van de kerk niet verhoogd worden. Daarnaast verdwijnen enkele terrassen uit de oorspronkelijke plannen, omdat omwonenden inkijk en lawaaihinder vreesden. Waar wel terrassen komen, moet Delhaize een scheidingswand voorzien. Er verder mag er ook niet geraakt worden aan de altaren, schrijft Het Nieuwsblad. De supermarktketen krijgt wel groen licht voor een logistiek gebouw naast de kerk, met koelruimtes en loskades voor de buurtwinkel.

 

Nu de vergunning een feit is, kan Delhaize in principe haar plannen realiseren. De retailer wil een buurtwinkel onderbrengen in het schip van de kerk, een restaurant in het koor en een wijnbar in het doksaal. Aan de buitenzijde zou een terras komen. Toch liggen er nog enkele hindernissen in het verschiet.

 

Procedures

Het stadsbestuur keurde eerder al een erfpachtovereenkomst goed met Delimmo, de vastgoedpoot van Delhaize. Daardoor verwierf de retailer de erfpacht over het kerkgebouw gedurende 99 jaar in ruil voor 30.000 euro per jaar. De actiegroep SOS Sint-Anna, die zich van bij het begin verzet heeft tegen de plannen, trok echter naar de Raad van State. Die procedure loopt nog steeds.

 

Wanneer er gewinkeld kan worden in de kerk, blijft dus erg onzeker. Ook tegen de zopas verkregen omgevingsvergunning is immers beroep mogelijk en de verwachting is dat SOS Sint-Anna dat effectief zal doen. In dat geval moet ook de deputatie van de provincie zich over de vergunning buigen. Daardoor zou het project zeker een half jaar vertraging oplopen.

 

Source: www.retaildetail.eu

Share