Edeka plaatst PepsiCo voor het blok

In Duitsland schrapt marktleider Edeka bijna het volledige assortiment van multinational PepsiCo. De jaargesprekken tussen supermarkten en merkfabrikanten leiden in heel Europa tot toenemende nervositeit.

 

Geen unicum

Supermarktketen Edeka neemt doortastende maatregelen: de retailer haalt zo goed als het volledige assortiment van PepsiCo uit de rekken. De frisdrank- en snackproducent wil niet toegeven aan de eisen van de nieuwe Europese inkoopalliantie Epic Partners, die afgelopen zomer door de Duitse marktleider werd opgericht, meldt het vakblad Lebensmittel Zeitung. Het conflict is geen unicum: Edeka heeft momenteel ook een geschil met cosmeticagroep L’Oréal, waarbij zo’n 150 producten uit de schappen werden gehaald.
 

De lopende jaargesprekken leiden in verschillende Europese landen tot conflicten tussen grote fabrikanten en foodretailers. Ook in België, waar sommige producten van Nutella en Mondelez tijdelijk niet meer bij Colruyt verkrijgbaar zijn. Belangrijkste oorzaak: de grote prijsstijgingen die de fabrikanten aankondigen nu de kosten voor grondstoffen, transport en energie de pan uit swingen. Supermarktketens nemen het niet dat hun leveranciers die kosten volledig willen doorrekenen naar hun klanten, en uiteindelijk naar de consument.

 

“In het belang van de klant”

Daarover liet operationeel directeur Marc Hofman van Colruyt Group eerder deze week geen twijfel bestaan in een reactie tegenover RetailDetail. “We zien grote en onverklaarbare verschillen tussen producenten van gelijkaardige producten”, stelde hij vast. “We gaan ook in gesprek over wat er zal gebeuren wanneer deze uitzonderlijke samenloop van kostenstijgingen ophoudt; wat gaat er met de prijzen gebeuren als de energiekosten en de grondstoffen terug dalen? In het belang van de klant willen we ook hierover heldere afspraken maken. Hierdoor zijn de onderhandelingen dit jaar steviger dan andere jaren en nemen ze ook meer tijd in beslag.”
 

De démarche van Edeka, dat een forse confrontatie aandurft met één van de grootste FMCG-leveranciers, is ongezien: meestal beperken retailers zich tot het delisten van slechts enkele referenties. Maar de alliantie Epic Partners heeft dan ook een stevige Europese voetafdruk, met leden als Picnic, Biedronka, Jerónimo Martins, Migros, ICA en Magnit. Aan het hoofd van het inkoopverbond staat Gianluigi Ferrari, de voormalige baas van Agecore, de retailalliantie waar ook Colruyt Group lid van is en die nu geleid wordt door voormalig Colruyt-directielid Dirk Depoorter.

Source: www.retaildetail.eu

Share