Ex-CEO Danone hekelt achterkamerdeals in bestuursraden |RetailDetail

Emmanuel Faber, tot voor kort CEO van Danone, trapt na: hij is afgezet door activistische aandeelhouders, die volgens hem de raad van bestuur hebben gecompromitteerd. De bestuursraad is aan hervorming toe.

 

Ontslag onder valse voorwendselen

De onafhankelijkheid van Danone is in gevaar, gelooft Emmanuel Faber, tot half maart CEO van de FMCG-reus. Het bedrijf is volgens hem ten prooi gevallen aan achterkamerpolitiek: de raad van bestuur heeft het op een akkoordje gegooid met activistische aandeelhouders, die te machtig zijn geworden. Dat laat de verongelijkte ex-topman althans verstaan tijdens een hoorzitting met de Franse Economische Commissie, die de gebeurtenissen onderzoekt.

De druk van de aandeelhouders was volgens Faber niet alleen ongegrond, de mate waarin de raad van bestuur zich laat doen door die grote investeerders is ook nog eens ronduit gevaarlijk. Een raad van bestuur hoort onafhankelijk te zijn, maar de voormalige CEO heeft het over wederzijdse manipulatie – waarbij de aandeelhouders bestuursleden voor hun kar wisten te spannen, maar omgekeerd ook interne activisten in de raad van bestuur de aandeelhouders hebben opgehitst.

Faber zelf werd het slachtoffer, meent hij, en zijn ontslag gebeurde onder valse voorwendselen. Wie hem ontoereikende financiële prestaties aanwrijft, vergeet in welke toestand hij het bedrijf bij zijn aantreden in 2014 aantrof. Bovendien was er natuurlijk de coronapandemie. Het hele idee dat activistische aandeelhouders genoodzaakt zijn om in te grijpen, is ook al vals: ze zijn er net gekomen door de crisis en zijn dus net zozeer gevolg als oorzaak, besluit de ex-manager.

 

Wet rond bestuursraden nodig

“Achterhoedegezichten hebben de overhand gekregen” in een “uiterst ongezonde spel”, citeert Les Echos. “De activisten hebben dingen verkregen die ze niet eens hadden verwacht. Als je zo aan een wedstrijd begint is het gevaarlijk,” aldus Faber, die overtuigt is dat zijn vertrek nog maar de eerste veldslag in de machtsgreep is. Faber vindt dan ook dat de raad van bestuur dringen moet worden hervormd en vernieuwd.

Niet alleen die van Danone trouwens, overal in Frankrijk en Europa zouden wetten de werking van bestuursraden beter moeten reguleren om een einde te maken aan onderonsjes en “de inflatie van beloningen”. De besturen zouden geruggesteund moeten worden door betere wetgeving.  

Source: www.retaildetail.eu

Share