Huwelijk tussen Carrefour en Auchan in de maak?

Carrefour is ernstig op zoek naar een lief. CEO Alexandre Bompard zou verschillende consolidatiescenario’s bestuderen, inclusief eentje met concurrent Auchan. Samen zouden ze marktleider worden.

 

Potentieel marktleiderschap

Nadat het met de Canadezen op een sisser uitliep, is Alexandre Bompard, de CEO van de Carrefour-groep, op zoek naar andere huwelijkskandidaten. Bompard vindt de Franse retailmarkt te gefragmenteerd en meent dat consolidatie noodzakelijk is om slagkracht te krijgen. In 2018 knoopte hij daarom ook al gesprekken met sectorgenoot met Groupe Casino. Dat bericht de krant Le Monde.

 

Dit voorjaar ging de topman in gesprek met de familie Mulliez, eigenaar van Auchan. Een fusie met die Noord-Franse keten van hypermarkten zou de kaarten flink kunnen herschudden en Carrefour zelfs de nummer één op de Franse markt maken, voor huidig marktleider Leclerc. Carrefour heeft immers een marktaandeel van 19% in Frankrijk, Auchan 8,9% en Leclerc zo’n 21%.

 

Of de gesprekken op dit moment nog lopen, is niet duidelijk. Sommige bronnen van Le Monde beweren dat de onderhandelingen al voor de zomer zijn vastgelopen, terwijl een investeringsbankier meent dat de gesprekken nog gaande zijn. Zelf geven de bedrijven geen commentaar.

 

Geen goeie match?

De analisten van Barclays reageren alvast dat ze het geen goed idee vinden. De nadelen zouden voor Carrefour niet opwegen tegen de voordelen. Samen zouden ze inderdaad de afgetekende marktleider worden. Het belangrijkste voordeel zouden echter aanzienlijke inkoop- en kostensynergieën zijn. De twee groepen overlappen elkaar niet alleen in Frankrijk, maar ook in Spanje, Polen, Roemenië en Taiwan.

 

Maar de kans dat de twee zomaar zouden mogen samengaan van de antitrustautoriteiten lijkt erg klein. In sommige steden zouden monopoliesituaties ontstaan. Ook lijkt het geen goed idee om samen te gaan met nog een hypermarktspeler, het winkelconcept waar consumenten zich de laatste jaren net van afkeren. Auchan verliest niet toevallig al minstens drie jaar op rij marktaandeel, terwijl Carrefour volgens de analisten juist op de goede weg is.

 

En het is nog maar de vraag of de familie Mulliez wel klaar is om de touwtjes uit handen te geven. Vooral omdat de stichter, Gerard Mulliez (90 jaar oud), nog in leven is en de groep niet in geldnood verkeert. De familie heeft eerder ook al kritiek geuit op de kortetermijnvisie van beursgenoteerde bedrijven, zoals Carrefour er eentje is. Weinig slaagkans dus, als je het Barclays vraagt.

Source: www.retaildetail.eu

Share