Lidl haalt succesvolle Ierse topman terug voor stoelendans aan top

De stoelendans aan de top van Lidl-moeder Schwarz Gruppe gaat verder. De discountgroep haalt oude bekende Ken McGrath terug om vicevoorzitter te worden van Lidl. Het heeft er alle schijn van dat hij snel zal doorschuiven naar de voorzittersstoel van Gerd Chrzanowski, die op weg is naar de toppositie bij Schwarz, dat naast Lidl ook eigenaar is van Kaufland en waar recent een paleisrevolutie plaatsvond.

 

Oude bekende

McGrath is een oude bekende voor Lidl. Hij was tussen 2009 en 2013 al topman van de Ierse divisie van Lidl, en met succes. Onder zijn bewind groeide zowel het marktaandeel als de omzet van Lidl Ierland. Die goede prestatie werd beloond met de uitdaging om de Amerikaanse expansie van Lidl te gaan leiden. Intussen zit de keten aan een honderdtal winkels in de VS, vooral langsheen de oostkust.
 

Nadien ging McGrath het even buiten de retail zoeken. Hij werd weggeplukt door Digicel, een telecomspeler die vooral actief is in Latijns-Amerika en Oceanië. Een opmerkelijke sprong, maar dat Digicel in handen is van een landgenoot van McGrath, Denis O’Brien, is daar vermoedelijk niet vreemd aan. McGrath runde een poos de Caribische activiteiten van Digicel, maar keerde al snel terug naar zijn oude retailliefde. Hij stond tot dusver aan het hoofd van Save-A-Lot, een Amerikaanse discountketen.
 

Paleisrevolutie

En nu keert hij dus terug naar zijn oude liefde Lidl. En dat gebeurt op een bijzonder woelig moment. Niet zozeer bij Lidl zelf, maar bij moederholding Schwarz Gruppe. Daar speelde zich onlangs een heuse paleisrevolutie af. Topman Klaus Gehrig werd daar onverwacht bedankt voor bewezen diensten. Eigenaar Dieter Schwarz neemt daar ad interim de zaken waar, in afwachting van de benoeming van een nieuwe topman.
 

En die topman moet Chrzanowski worden. Die stond al lang te boek als de gedoodverfde opvolger van Gehrig, maar het was uitgerekend die laatste die de promotie van Chrzanowski zou geblokkeerd hebben ten voordele van Melanie Köhler. Köhler, nog maar 30, stond in de gunst van Gehrig, die daarmee zijn interne reputatie waarmaakte om jonge vrouwen snel te promoveren. Maar dit manoeuvre bleek voor Schwarz een brug te ver.
 

Met Kehrig uit de buurt, kan Chrzanowski naar alle verwachtingen snel overstappen naar Schwarz Gruppe waardoor McGrath een stoeltje kan opschuiven. Daarmee zou, wanneer de muziek stopt met spelen bij Lidl en Schwarz Gruppe, iedereen z’n stoeltje moeten gevonden hebben.

Source: www.retaildetail.eu

Share