Negotiaties escaleren: toiletpapierfabrikant Essity stopt leveringen aan Edeka

De jaargesprekken tussen foodretailers en merkfabrikanten verharden verder. Essity stopt de leveringen aan Duits marktleider Edeka, omdat die de gevraagde tariefverhogingen niet wil aanvaarden.

 

Juridische stappen

Multinational Essity, bekend als producent van merken als Tempo, Edet, Lotus, Okay of Demak’Up, gaat de confrontatie aan met de grootste Duitse supermarktketen, Edeka. De producent wordt geconfronteerd met gevoelig hogere kosten voor grondstoffen, energie en transport en wil daarom de tarieven verhogen. Dat wil Edeka niet aanvaarden: de gesprekken zitten in het slop. Daarom heeft Essity nu besloten om de leveringen aan de marktleider stop te zetten tot er een akkoord is. CEO Andreas Pier is vastberaden, weet het vakblad Lebensmittel Zeitung. Edeka van zijn kant dreigt met juridische stappen.
 

Het nieuws is opmerkelijk, omdat het bij gelijkaardige conflicten meestal de supermarktketen is, die de bestellingen bij de fabrikant stopzet, bij wijze van drukkingsmiddel. Maar Essity is een sterke marktleider, met name in de categorie toiletpapier. Dat is een sterk geconsolideerde sector: er zijn maar weinig andere producenten waar de retailer terecht kan, en die hebben allemaal te maken met dezelfde kostenstijgingen. De fabrikant zit deze keer dus in een sterke onderhandelingspositie.
 

De jaargesprekken tussen de grote merkfabrikanten en de supermarktketens verlopen moeizaam in heel Europa. Dat heeft ook elders al geleid tot openlijke conflicten. In België haalde Colruyt Group producten van Ferrero en Mondelez uit de rekken, in Duitsland deed Edeka hetzelfde met producten van onder andere PepsiCo en L’Oréal.  

Source: www.retaildetail.eu

Share