Staking bij Lidl voorbij | RetailDetail

Vannacht hebben vakbonden en directie van Lidl een akkoord bereikt over maatregelen om de werkdruk voor het personeel te verlagen. De winkels die gisteren nog gesloten bleven, gaan deze namiddag weer open.

 

Uitbreiding vliegende ploeg

Na een staking van bijna een week is er een akkoord over de nieuwe cao en de werkorganisatie. De directie belooft een hele reeks maatregelen om de werkdruk te verlagen, zowel op korte als op lange termijn. Zo wordt de vliegende ploeg, die bijspringt in winkels om afwezigheden op te vangen, uitgebreid van 140 naar 223 mensen. Filialen met een gemiddeld hoger ziektecijfer krijgen bovendien bijkomende ondersteuning.

 

De winkelketen neemt ook initiatieven om de aanwervingen te versnellen. Verder wil Lidl bepaalde taken, die nu nog door het winkelpersoneel worden uitgevoerd, automatiseren (digitale prijskaarten) of uitbesteden (bepaalde poetstaken). Begin volgend jaar zal er samen met de sociale partners gedurende twee weken een tijdsmeting plaatsvinden van de verschillende taken in twaalf filialen.

 

Signaal doorgedrukt

“We hebben zoveel mogelijk het signaal van de werknemers doorgedrukt, dat de werkdruk verlaagd moest worden. We hebben ervoor gezorgd dat er handjes in de winkels zijn, dat er collega’s bijkomen en dat de contracten geherwaardeerd worden”, zegt Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische vakbond BBTK in De Tijd.

 

Vandaag gaan alle Lidl-winkels weer open. De filialen die gisteren nog gesloten bleven, zullen wel pas om 14u de deuren weer openen, om het personeel de tijd te geven om de nodige voorbereidingen te treffen.

 

Source: www.retaildetail.eu

Share