“Vlees zonder dieren wordt het nieuwe normaal”

Van kweekvlees de standaard maken, dat is het doel van Josh Tetrick en zijn bedrijf Eat Just. In navolging van fysieke cd’s, die helemaal uit de markt werden geduwd door streaming, wil hij ook vlees van dieren de uitzondering op de regel maken.

 

Primeur

Tetrick maakt zich in een interview met McKinsey sterk dat kweekvlees de nieuwe norm zal worden – en misschien sneller dan we denken. “Terugkijkend zijn er dingen die in het heden moeilijk voor te stellen zijn, maar die later normaal worden, en dat kan sneller gebeuren dan we beseffen. 15 of 20 jaar geleden verzetten sommige grote autobedrijven zich nog een beetje tegen de overgang naar elektrische auto’s. Maar intussen hebben sommige gezegd dat ze alleen nog maar elektrische auto’s zullen maken.”

 

Vorig jaar serveerde een restaurant in Singapore voor het eerst gecultiveerd kippenvlees van Eat Just, een wereldprimeur. Volgens CEO Tetrick waren de reacties overwegend positief. Nu is schaalvergroting echter noodzakelijk: de productie moet uitgebreid worden naar de Verenigde Staten, Europa en China. Het probleem is dat Eat Just onbetreden paden opgaat: “Grote bioreactoren van 100.000 liter zijn niet zomaar beschikbaar. We moeten ze vanaf nul opbouwen en daar is tijd en kapitaal voor nodig.”

 

Voordelen

“Wij geloven dat dit een betere manier is om vlees veiliger, gezonder en duurzamer te maken”, stelt Tetrick, maar dat wil nog niet zeggen dat alle consumenten dat ook zullen denken. Belangrijker nog dan perceptie is echter dat kweekvlees uiteindelijk goedkoper wordt dan gewoon vlees, een doelstelling die de topman al over tien jaar hoopt te bereiken. Daarvoor moeten wel de kosten voor grondstoffen en de productie enorm verlaagd kunnen worden, klinkt het.

 

In vergelijking met vlees afkomstig van dieren biedt kweekvlees grote voordelen voor het klimaat: gecultiveerd vlees zou tot 90% minder broeikasgassen uitstoten, 45% minder energie en 90% minder water verbruiken, en er zou 99% minder land voor nodig zijn. Bovendien moeten er geen dieren voor sterven, is het risico op bacteriële infecties bij kweekvlees beduidend kleiner en er is geen antibiotica nodig.

 

Volgens Tetrick kunnen ook de gevestigde foodspelers een belangrijke rol spelen in het hele proces. “We willen ons concentreren op waar we echt goed in zijn. Vleesbedrijven zijn bijzonder goed in de distributie via de koudeketen naar de kleinhandel en naar de cateringsector, en in de omzetting van een grondstof in een aantal afgewerkte producten, en wij zien dat die relatie zowel voor ons als voor hen heel goed uitpakt.”

 

Source: www.retaildetail.eu

Share